Rulada cu mere

Stiti deja ca mie imi plac mult aluaturile. In fiecare an prin perioada aceasta, imi mai aduc parintii din beci ultima lada de mere, asa ca ma pun pe prajiturit... un altfel de cozonac
ingrediente simple si sanatoase pentru 3 rulade.
1 kg de faina , pentru aluaturi dulci folositi o faina de calitate tip bl 00
2 galbenusuri si un albus
100 g unt topit
500 ml lapte
150 g zahar
1/2 lingurita sare
un cubulet de drojdie
1,500 kg mere
scortisoara
coaja de citrice
1 galbenus pt uns
Incepem prin a prepara merele sa aiba timp sa se raceasca. Le curatam de coaja si cotor si le dam prin razatoarea mare. Se pun la calit intr-o cratita cu o lingura de unt si 100 g zahar. Se fierb pana scade toata zeama si incepe sa se prinda. Nu trebuie sa fi deloc zemoase. La sfarsit adaug o jumatate de lingurita de praf de scortisoara si o lingura de coaja de citrice.
Aluatul e simplu de facut, daca nu aveti rabdare puteti sa-l faceti in masina de paine, adaugand faina putin cate putin.
Eu fac o maia din laptele caldut in care dizolv  drojdia si zaharul. Las la dospit , acoperit cu un capac, cca 10 minute.  Adaug apoi galbenusurile si albusul, untul topit sare si faina. Intai pun jumatate de faina , omogenizez si apoi adaug si cealalta jumatate. Se framanta aluatul pana se desprind de pe vas. Stim cand un aluat este gata, daca dupa ce il facem o bila  apasam usor pe suprafata lui si el isi revine la forma initiala.
Lasam la crescut cca 1 ora, acoperit cu un servet curat.
impartim aluatul in 6 parti egale din care facem foi , intocmai ca la cozonaci , pe care la umplem cu merele calite. Impletim cate doua  si le punem in tava pe hartie de copt. Galbenusul se bate cu o lingura de lapte si ungem ruladele, apoi le presaram din belsug cu zahar.
Incalzim cuptorul la 200 grade si coacem timp de 1 ora. Sau pana devin aurii . Trebuie tinut seama de faptul ca merele pastreaza umezeala in interior si trebuie sa se coaca bine. Ruladele ies foarte pufoase si aromate. Se feliaza doar dupa ce s-au racit.

Comentarii